Ik ben uitgenodigd om mee te praten over de toekomstige ontwikkelingen in het beroep van de hbo-opgeleide verpleegkundige. Op een vergaderlocatie in Houten is mijn eerste bijeenkomst van deze ‘werkveldadviesraad’. Het is een ronde tafelgesprek tussen collega-opleidingsadviseurs vanuit het hele land en een directeur a.i. van hogeschool Avans+.
Eén ding is duidelijk, we moeten over opleidingsgrenzen heen gaan kijken. Misschien start de student over een paar jaar wel met een opleiding ‘social work- medische techniek–verpleegkunde’. En leert de student samen met andere zorgprofessionals, in een ‘keten’. In die keten wordt dan de patiënt gevolgd van thuis naar ziekenhuis en vice versa. Met aandacht voor leefstijl, preventie en samen beslissen welke behandeling wel of misschien wel juist niet wordt ingezet. Zodat de zorg kan plaatsvinden op de juiste plek voor de patiënt.
Leren op de werkplek
Leren gaat steeds meer plaatsvinden op de werkplek. Met behulp van praktijkcoaches, die een rolmodel zijn, zal kritisch worden gekeken of de zorg die geboden wordt de juiste zorg op de juiste plek is. Zij zullen vragen te stellen over wat ze zien gebeuren, over de reden waarom verpleegkundigen bepaalde handelingen wel of niet doen, waardoor ze een spiegel voorhouden. Zo leren niet alleen de verpleegkundigen in opleiding, maar alle beroepsprofessionals op de werkplek.
Eén ding is zeker, in de komende jaren zullen veel verpleegkundigen met pensioen gaan. Als zorgwerkgever kunnen we ons hierop voorbereiden door te zorgen dat flexibele, gevarieerde opleidingsmogelijkheden worden aangeboden, waarbij het leren op de werkplek de grootste plaats inneemt.
Nynke Dijkhof
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie