Vrijdag de 13e

20|04|18

Vrijdag de 13e  heel vroeg in de ochtend; Jasper ligt met bebloed gezicht naast zijn fiets op straat. Zijn fietswiel draait nog zachtjes rond… Een filmploeg kiest positie en er wordt nog een extra streepje ‘bloed’ onder Jaspers neus aangebracht. Regisseur Kevin telt af voor de eerste opname. Wat is er aan de hand op deze ongeluksdag?

Er wordt een film gemaakt over het werk van verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp. Om verpleegkundigen enthousiast te maken om in Tergooi te komen werken of de opleiding tot Spoedeisende hulp verpleegkundige te volgen. De gehele film wordt verzorgd door mediastudenten van United College; een leerbedrijf opgezet door United en het MBO College Hilversum.

Drama
Om het drama te versterken wordt de in de verte aanstormende ambulance gefilmd. Ondertussen stoppen geschrokken automobilisten bij de plaats des onheils en constateren opgelucht dat het ‘slechts om filmopname’ gaat.

De ambulancemedewerkers zijn voor even acteurs. Vakkundig wordt ‘scholier Jasper’ onderzocht en met een noodvaart naar het ziekenhuis gebracht. De camera’s stoppen en de hele filmcrew verplaatst zich naar de Spoedeisende hulp. Daar staan de volgende ‘acteurs’ al klaar; SEH-verpleegkundigen die even zichzelf mogen spelen. Zij ontvangen een ‘moeder in paniek’, actrice Manon, met een pop in haar armen. Een baliemedewerker en een verpleegkundige vangen haar op alsof er geen camera’s bij zijn.

Tijdens de opnames gaat het ‘gewone werk’ door. Spel en werkelijkheid in één ruimte zonder dat het elkaar stoort. Zodra patiënten zich melden stopt de camera en wacht regisseur Kevin geduldig.

Tenslotte worden verpleegkundigen geïnterviewd; zij vertellen waarom zij zo graag in Tergooi werken. Het is bijzonder om te zien hoe gespannen verpleegkundigen zijn voor de camera, maar direct daadkrachtig optreden zodra een ‘echte patiënt’ zicht aandient.

Nieuwsgierig? Bekijk de film hier!

Patrick Coolen
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina