Vitaal? Ben ik al zo’n oud wijf?

07|02|18

Nog een dennenboompje, en nog een dennenboompje….
Als ik als vrijwilliger voor Natuurmonumenten een dagje bomen aan het verslepen ben op de Veluwe, ben ik niet meer te stoppen. Een jonge gast van een jaar of twintig kijkt me bewonderend aan. ‘Zoooo, wat ben jij vitaal zeg’, zegt hij. Vitaal? Dat associeer ik met nog krasse oude besjes. Ben ik al zo’n oud wijf?

 

Ik werk in Tergooi als arbo-coördinator en ben betrokken bij de campagne Fit in Tergooi. Vanuit deze campagne organiseren we workshops en activiteiten die lichaam en geest van medewerkers fit houden. Zo kunnen medewerkers meedoen aan hardloopworkshops en of meer te weten komen over gezond eten. Het gaat niet alleen om fysieke fitheid, ook mentale fitheid is belangrijk. Daarom bieden we bijvoorbeeld ook ontspannen voetmassages aan en cursussen in yoga en mindfulness. Op dit moment kunnen medewerkers meedoen aan een online workshop over goede nachtrust.

 

Toen ik op ons intranet het hele programma van Fit in Tergooi eens rustig bekeek, viel me één zin op: ‘Vitaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en medewerker.’ Eigenlijk moet ik zeggen: viel me één woord op.

 

Vitaliteit.

 

Vroeger – ik ben nu 54 jaar oud, dan heb je het over ‘vroeger’ – gebruikten we het woord vitaal voor oude mensen. Mijn opa was 102 jaar oud, maar was nog steeds een vitale man.

Maar het woord ‘vitaal’ is tegenwoordig aan een opmars bezig. Alles is vandaag de dag vitaal. Zelfs mijn haar is vitaal. En ik lees dus nu op intranet dat Tergooi ook vitale medewerkers wil. Het ziekenhuis moet daar iets aan doen en de medewerker zelf moet daar iets aan doen.

 

Toen ik op dat heidegebied op de Veluwe het zoveelste afgezaagde dennenboompje versleepte, schrok ik van die opmerking van die jongen. Ik zat nog in mijn oude ‘vitaal-hoort-bij-mijn-opa-modus’. Maar een seconde later bedacht ik me dat hij het superlief bedoelde. Ik maakte op die jongen van twintig een vitale, krachtig indruk. Een mooi compliment.

 

Mooi ook dat Tergooi mij als medewerker helpt om deze vitaliteit vast te houden. Ik denk dat ik me maar opgeef voor de workshop hardlopen. Alhoewel, lekker je voeten laten masseren, klinkt ook wel heel aantrekkelijk. Weet je wat, ik doe het allebei!

 

Ingrid van Grootel,

arbo-coördinator in Tergooi

« Vorige pagina