Uniek kijkje in de zorg van de toekomst

18|07|18

De e-health studio, kortweg de e-Studio in Tergooi is een proeftuin waarin het ziekenhuis samen met patiënten en zorgverleners de komende jaren innovatieve technologische zorgtoepassingen gaat testen. Nadrukkelijk vanuit het perspectief van de patiënt.

Toekomstige ziekenhuiszorg

In de e-Studio worden de mogelijkheden van de toekomstige (ziekenhuis)zorg onderzocht. De thuisomgeving is hierin meegenomen omdat zorg op afstand daar een belangrijk onderdeel van uitmaakt. De e-Studio bestaat daarom uit een ontvangstruimte, een huiskamer en een behandelkamer. In elke ruimte zijn specifieke apparaten en digitale zorgtoepassingen uit te proberen en te bekijken. Dit gebeurt aan de hand van een vijftal patiëntsituaties van de drie speerpunten oncologie, vaatzorg en ouderenzorg.

Virtuele boswandeling

Tergooi organiseert begeleide tours in de e-Studio. De bezoeker kiest een bepaalde patiënt en volgt vervolgens een deel van zijn of haar behandeltraject. Zo is er bijvoorbeeld Susan, een vrouw van veertig die mogelijk borstkanker heeft. Door mee te kijken op haar smartphone is te zien hoe ze online vragenlijsten invult, afspraken maakt en later informatie krijgt over haar behandeling. In de huiskamer wordt duidelijk hoe beeldbellen met haar arts werkt en in de behandelkamer ligt de virtual reality-bril waarmee Susan tijdens een chemokuur in staat is om een boswandeling te maken.

Buiten de muren van het ziekenhuis

In eerste instantie staat beleving centraal in de e-Studio. Later wordt de focus meer verlegd naar een laboratoriumsetting waarin daadwerkelijk innovaties kunnen worden getest met patiënten en andere zorgverleners. In ons nieuwe ziekenhuis willen we optimaal gebruikmaken van technologische mogelijkheden. Daarmee wordt onze service naar patiënten groter, buiten de muren van het ziekenhuis, dicht bij huis. Hierbij willen we zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van onze patiënten en van de zorgverleners met wie we samenwerken. De e-Studio stelt ons in staat hen nauw te betrekken bij onze zoektocht naar de juiste toepassingen.

Tergooi zorgt vooruit

E-health is sinds een aantal jaar trending, maar zeker in de ziekenhuiszorg valt er nog veel te ontdekken op dat vlak. Tergooi wil voorop lopen in het gebruik van nieuwe, door technologie ondersteunde zorgprocessen. Sterker nog, de nieuwbouw van het ziekenhuis gaat hand in hand met (technologische) zorginnovatie. Om te kunnen onderzoeken welke technologische toepassingen van meerwaarde zijn voor de zorg, kwam oncoloog A. van der Velden met het idee om hiervoor een proeftuin te ontwikkelen. Deze zogenoemde e-Studio is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afstudeerrichting User Experience van de TU Delft.

Wilt u een tour door de e-Studio? Klik dan hier!

 

« Vorige pagina