‘The best job in the world’

15|03|18

In 1992 emigreerde ik van Engeland naar Nederland, 21 jaar ben ik nu kinderarts in Tergooi, en uit de grond van mijn hart zeg ik nog steeds: het is ‘the best job in de world’.

Op de polikliniek Kindergeneeskunde komen kinderen van nul tot achttien jaar. Alle facetten van mijn brede vak kindergeneeskunde komen langs in mijn behandelkamer. Ernstig en minder ernstig. Bijvoorbeeld kinderen met chronische ziekten, zoals het syndroom van Down, diabetes en astma, maar ook kinderen met relatief simpele problemen of ontregelingen. Veel klachten kunnen we met eenvoudige diagnostiek en een paar goede adviezen snel verhelpen. Natuurlijk heb ik ook te maken met acute problemen, bijvoorbeeld met een kind dat ernstig benauwd is of een epileptische aanval heeft. Of een baby die het moeilijk heeft bij de geboorte. Dan moet er direct worden ingegrepen.
Iedere kinderleeftijd heeft zo zijn eigen uitdaging. Het ene moment help ik een peuter die in de fase ‘ik ben twee, dus ik zeg nee’ zit, het volgende moment probeer ik door te dringen tot een gesloten puber die met tegenzin naar de dokter gaat. Dan moet ik al mijn communicatieve vaardigheden en trucs uit de kast halen. Als kinderarts moet je inventief zijn, maar juist dat maakt mijn vak zo boeiend.

 

Als kinderartsen in Tergooi hebben we niet alleen aandacht voor de ziekten, maar ook voor de zieken en hun ouders. Wie is dit jonge mensje achter de ziekte, in welke omgeving groeit dit kind op, wat moet er gebeuren om een kind met een langdurige ziekte zo normaal mogelijk op te laten groeien?

 

Elke dag werk ik volgens de slogan: ‘We are making memories, make it a good one.’ Ik heb deze slogan gepikt van een bekende Amerikaanse verpleegkundige. Een bezoek aan een ziekenhuis kan voor een kind heel ingrijpend zijn. De uitdaging is om ook nare gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisopname, voor kinderen en ouders tot mooie en waardevolle herinneringen te maken. It’s all in a days work and I love it!

 

Carole Lasham,
Kinderarts Tergooi

« Vorige pagina