Tergooi vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij

10|10|18

Roken past niet in een omgeving waarin gezondheid centraal staat. Daarom is Tergooi vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij. In de gebouwen én op het ziekenhuisterrein mag dan niet meer gerookt worden, de rookcabines verdwijnen van het terrein. Tergooi biedt medewerkers cursussen aan om te stoppen met roken.

Kinderarts Carole Lasham: ‘In juni 2017 ondertekende Tergooi met dertig andere partijen uit de regio een convenant ‘Op weg naar een rookvrije generatie in Gooi en Vechtstreek. Hier geven we nu invulling aan.’ ‘Roken is een belangrijke veroorzaker van ziekten en aandoeningen die in Tergooi behandeld worden’, zegt Lasham. Zij is een van de initiatiefnemers van de maatregel.

Campagne ‘Tergooi rookvrij’

Om bezoekers, patiënten en medewerkers goed voor te bereiden op de nieuwe maatregel is Tergooi gestart met de campagne ‘Tergooi rookvrij’, met affiches, informatiefolders en een online campagne. Rokende patiënten die in Tergooi worden opgenomen, kunnen hulp krijgen om de sigaret te laten liggen, bijvoorbeeld met nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Ook kunnen patiënten terecht op de Stoppen-met-rokenpoli’. Lasham: ‘Uit onderzoek blijkt dat patiënten die geruime tijd vóór een geplande ingreep stoppen met roken, sneller herstellen en minder kans hebben op complicaties. Ik ben er trots op dat we nu als ziekenhuis het goede voorbeeld geven.’

Uitzondering

Tergooi maakt voor twee groepen patiënten een uitzondering. Het rookverbod geldt niet voor patiënten op de afdeling Psychiatrie die een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd hebben gekregen. De tweede uitzondering betreft de zogenoemde ‘laatste-wens-sigaret’ van patiënten in de allerlaatste levensfase.

« Vorige pagina