Tasal wil een kans

16|03|18

Ongeveer een jaar geleden ontmoette ik Tasal Sayedi voor het eerst bij een “meet & greet” in Tergooi. Terwijl hij secuur een infuus inbracht in een nep arm vertelde hij mij dat hij in opleiding was voor verpleegkundige, mbo niveau 4, in een verpleeghuis in Bilthoven. Op mijn vraag wat hij kwam doen antwoordde hij: “Ik wil een kans krijgen”.

Oorspronkelijk komt Tasal uit Afghanistan, waar hij bijna klaar was met de havo. Eenmaal in Nederland bleek dat hij alleen op een veel lager opleidingsniveau mocht instromen. Het niveau van zijn diploma’s en certificaten werd niet overgenomen en hij was verplicht te starten op mbo niveau 2. Tasal koos er toen voor om secretarieel werk te gaan doen zodat hij de taal goed zou leren.

Vervolgens is hij de verzorgende opleiding (VIG), mbo niveau 3 gaan doen bij een verpleeghuis in Bilthoven. Direct gevolgd door een verkorte opleiding verpleegkunde, mbo niveau 4. Na één jaar met goede cijfers wilde Tasal graag overstappen naar het ziekenhuis: hij heeft namelijk plannen… Hij wil physician assistant worden!

Geen ziekenhuis biedt hem de mogelijkheid om de overstap te maken. Tot onze ontmoeting bij de meet & greet. Het enthousiasme en de toewijding van Tasal werkten aanstekelijk. De Tergooi Academie is op onderzoek gegaan of en hoe Tasal de overstap kon maken van verpleeghuis naar ziekenhuis. Dat blijkt lastig omdat hij les krijgt op een andere school dan waar wij doorgaans mee samenwerken, maar besloten wordt om hem een kans te geven.

Vorige week ontmoette ik Tasal opnieuw op onze geriatrie-afdeling. Hij heeft het eerste half jaar van zijn leer-werktraject positief afgerond. Hij vertelt dat dit een goede afdeling is om succesvol over te kunnen stappen. Het sluit aan bij zijn “oude” verpleeghuisomgeving en heeft de dynamiek van een ziekenhuis; het is elke dag anders “Je weet niet wat er komt of gaat”.

Op mijn vraag waarom Tergooi zo fijn is om te werken antwoordt Tasal overtuigd: ”De openheid en het klaar staan voor de student”. Nu gaat hij naar de afdeling cardiologie; zijn laatste afdeling voor diplomering. Daarna wil hij de verpleegkundige vervolgopleiding Cardiac Care gaan doen en dan de opleiding verpleegkunde op hbo-niveau, verkort in 1,5 jaar…

Het begint met een kans krijgen.

Babs Fennis
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina