Take one!

19|01|18

Maandagochtend. Samen met Angelique Titulaer, gewapend met een camera en statief op weg naar de afdeling Orthopedie om een film te maken. Een eerste, zelfgemaakte instructiefilm voor Tergooi over de SBAR, een methode om communicatie over patiënt tussen verschillende hulpverleners te verbeteren.

De filmset was een verpleegkamer en gezocht werd naar ‘de beste filmhoek’ om de hoofdrolspeelsters goed in beeld te krijgen. Een ziekenhuisbed, computer on wheels en infuusstandaard dienden als rekwisieten. De ‘actrices’ druppelden binnen. Janet Bloemhof kreeg de rol van patiënt. Silvia Schulte en Bernadette van den Bos speelden zichzelf in de rol van verpleegkundige.

Angelique had de scènes op papier gezet en ik mocht filmen, waarbij ik moest letten op elk detail; geen loshangende draden, geen microfoons of andere storende elementen in beeld. De actrices werden gepositioneerd bij het bed. Wat onwennig stonden zij te wachten op mijn sein: naam van de scène, ‘take one’ en de klap. De camera loopt! Een beetje zenuwachtig hoewel zij hun teksten van buiten kenden. De camera legt alles meedogenloos vast…

Door een verspreking of een onnatuurlijke beweging werd elke onderdeel van de SBAR wel vier keer opgenomen. Eén keer werd de scène overgedaan omdat er een vliegtuig overvloog; het geluid was duidelijk hoorbaar in de film. Ondertussen kregen de actrices steeds meer zelfvertrouwen en durfden zelfs te gaan improviseren. Zij zijn tenslotte deskundig op het gebied van de SBAR. Uiteindelijk, na een paar uur, stond de instructie over de SBAR op film.

Na de opnames heb ik nog een paar mooie close-up shots van de dames genomen. Bijvoorbeeld van patiënte Janet in bed met een slang in haar neus; ‘Goed om dat eens te ervaren’. Deze shots konden later gebruikt worden door Angelique om in de film te monteren.

Ook werd gefilmd in een drukke koffiekamer waar de figuranten erg moesten wennen aan de camera. In de laatste shot reed Bernadette een leeg bed de lift uit, door de gang langs de voedingsassistente met haar broodkar. Allemaal terug te zien in onze eerste film. Nieuwsgierig? Klik hier voor een voorproefje van de instructiefilm, de making-of.

Patrick Coolen
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina