Scholieren redden Charly

05|03|18

Het is woensdagmiddag. In mijn agenda staat ‘havo/vwo bootcamp’. Dit betekent dat ik scholieren van scholengemeenschap Broklede uit Breukelen mag enthousiasmeren om een beroep in de zorg te kiezen.

Ik heb me voorbereid op slimme jongeren, die misschien wel dokter willen worden maar door mij geïnformeerd worden over het mooie beroep van verpleegkundige. Ik wil ze graag duidelijk maken dat verpleegkunde meer is dan bedden opmaken en billen wassen. Dat het juist gaat om klinisch redeneren en evidence based zorg leveren. En natuurlijk niet te vergeten de doorgroeimogelijkheden in lengte en breedte van het vak.

Na de eerste groep van vijf leuke jongens en meiden werd mij al snel duidelijk dat ze geen zin hadden in verhalen en denkwerk. Mijn voorbeelden om wat klinisch redeneren te oefenen werden weifelend ontvangen.

“Laten we eens oefenen met handen wassen…” probeerde ik opgewekt.
“Wát? Handen wassen? Is dat bijzonder?” Verbazing alom.
Na eerst ‘droog’ oefenen (iedereen deed mee, inclusief de begeleidende docent!) werden alle handen getest op nog aanwezig vuil. Onder ultraviolet licht werd zichtbaar wie het handen-was-protocol goed toepaste en wie het niet nauwkeurig genoeg had gedaan. Hier werd duidelijk wie het leuk vond om gewoon lekker bezig te zijn en wie geïnteresseerd raakte en vragen stelde.

Mijn voorstel om Charly van zijn verslikking af te helpen werd gretig ontvangen. Charly is onze nieuwe aanwinst in het Tergooi Trainingslab. Hij heet eigenlijk “Choking Charly” en is een oefenpop waarop de Heimlich-greep geoefend kan worden. Charly heeft zich namelijk lelijk verslikt in een klein wit balletje…

De scholieren vonden het prachtig om eerst vijf rake klappen tussen de schouderbladen van Charly te geven. Wanneer Charly het balletje nog niet had uitgespuugd mochten ze de Heimlich-greep doen. Allen waren in staat om Charly te redden en het was zichtbaar dat ze dat leuk vonden.

Ik heb genoten van hoe iedereen fanatiek in actie kwam. Of deze scholieren nu ooit in het ziekenhuis gaan werken weet ik niet. Choking Charly heeft hen in ieder geval geleerd hoe ze elkaar kunnen helpen bij verslikking. Klik hier voor een sfeerimpressie.

Petra Peek

Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina