Plekje in het ziekenhuis

11|07|19

Of ik plaats had voor één van zijn leerlingen, vroeg een bovenbouw coördinator van een middelbare school mij. Daan zag het niet meer zitten om de havo af te maken en had zijn zinnen op een opleiding in de zorg gezet. Maar ja, tot hij aan die opleiding zou gaan beginnen moest hij van de leerplichtambtenaar wel zijn tijd nuttig besteden. Had ik geen plekje in het ziekenhuis?

Daan kwam op gesprek samen met zijn begeleider en al snel bleek dat deze jongen gewoon even niet goed op zijn plek zat op school, maar wel een doel voor ogen had: verpleegkundige worden.

Twee maanden heeft hij een oriënterende stage gelopen bij het Patiëntenvervoer. Hij vervoerde patiënten door alle gangen van het ziekenhuis en maakte kennis met alle mogelijke afdelingen.

Hoewel hij de gemiddelde leeftijd behoorlijk naar beneden haalde vond Daan zijn draai. Hij vertelde enthousiast dat hij altijd vragen mocht stellen en dat zijn collega’s het leuk vonden om hem dingen uit te leggen. ‘Ik heb geleerd om op een professionele manier met mensen om te gaan’ en ‘Ik heb geleerd om me zelfverzekerd en netjes te presenteren’. En dat in zo’n korte tijd!

Daan, nét 17 jaar, vormde een bijzonder koppel met zijn begeleider op de werkvloer Gretha. Gretha, met haar jarenlange ervaring, was streng waar nodig, maar altijd respectvol en open naar haar stagiair.

De stage is omgevlogen en zowel Daan als Gretha kijken terug op een waardevolle ervaring. Daan is klaar voor verpleegkunde opleiding en heeft er zin in om na de zomer weer terug de schoolbanken in te gaan. Hij heeft beloofd om terug te komen in Tergooi, als stagiair of als medewerker, dat weet hij nog niet precies. Maar wel dat hij dan het witte uniform zal dragen en op de koffie gaat bij Gretha…

Joyce van Stijgeren
opleidingsadviseur

Tergooi Academie

 

 

« Vorige pagina