Op weg naar een rookvrije generatie

30|05|18

Mijn spreekuur is druk. Ik heb veel gepraat en ben uitgelopen. Mijn laatste patiënt is een meisje van acht jaar oud. Zij hoest chronisch, haar moeder rookt veel, dat maakt de klacht van haar dochter erger. Hier gaan we het over hebben. Ik heb er een hard hoofd in, ik ben bang dat de moeder niet van zins is te stoppen.

Donderdag 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag.
In het Gooi zijn we goed op weg naar een rookvrije generatie. Ik sta daar vierkant achter, ieder kind heeft recht op te groeien in een rookvrije omgeving.

De feiten zijn ‘shocking’. Elke dag steken in Nederland 75 kinderen – vaak pubers – hun eerste sigaret op. Dat zijn over een heel jaar 27.000 kinderen. Meer dan de helft raakt verslaafd. Dit zijn later de ouders van mijn jonge patiënten. Ook de ouders van mijn huidige patiënten zijn vaak begonnen in de puberteit. Dagelijks zie ik op de longpoli de gevolgen van het roken van de ouders op de gezondheid van hun kinderen. Ook als ouders hun sigaret alleen buiten opsteken, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon.

Vooral kinderen met luchtwegklachten hebben vaak veel last van rokende ouders. Het is als dokter gemakkelijk puffers met een medicijn voor te schrijven, maar om de behandeling te laten slagen is het belangrijk in gesprek te gaan over het rookgedrag. Dat kost tijd en is soms moeilijk. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik vooraf soms al het gevoel heb dat het weinig zin heeft.

Ook bij de moeder van het achtjarige meisje denk ik dat een gesprek over stoppen met roken weinig resultaat zal hebben. Het is dan belangrijk te zoeken naar een diepere motivatie bij de moeder. Ouders beseffen echt wel dat hun rookgedrag een negatief effect heeft op de gezondheid van hun kind. Maar hoe overwin je de verslaving? Hoe krijg je mensen enthousiast om die stop-stap te zetten?

Tijdens ons gesprek vinden we naast de gezondheid van haar dochter nog een andere reden om te stoppen. De moeder hoort dat ze elk jaar 2500 euro uitspaart als ze geen sigaretten meer koopt. Daar kan ze lekker van op vakantie!

Aan het eind van het consult is de moeder gemotiveerd: ze gaat stoppen. Dezelfde dag nog maakt ze een afspraak bij de huisarts voor begeleiding. Die kan bijvoorbeeld verwijzen naar de Stoppen-met-roken-poli in Tergooi.

Zes weken later zie ik haar opnieuw met haar dochter op het spreekuur. Ze rookt niet meer, voelt zich stukken beter, maar nog belangrijker: haar dochter hoest niet meer.

Ik had niet verwacht dat dit bij deze mevrouw zou lukken. Voor mij is dit een leermoment: ik moet áltijd het gesprek aangaan over stoppen met roken. Niet alleen op de Wereld Niet Roken Dag, maar alle dagen in het jaar.

Carole Lasham, kinderarts Tergooi.

« Vorige pagina