Meer werkplezier voor jonge zorgprofessionals

17|12|19

Afgelopen vrijdag mocht ik naar de eindpresentaties van de ‘Happy working challenge’. In één week hebben 50 studenten verpleegkunde en studenten creatieve industrie van MBO Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC gezamenlijk een vraagstuk onder handen genomen. Drie ziekenhuizen dienden een vraagstuk in en Tergooi had de vraag ‘Hoe kunnen we het werken voor jong zorgprofessionals aantrekkelijker maken?”

Opleiden doen we nu, met de verpleegkundige van gisteren, voor de verpleging van morgen

Als iemand op deze vraag antwoord kan geven dan is het de doelgroep zelf. Hoe kan ik goed beoordelen wat voor hun interessant is? Ik heb mijn opleiding in de jaren tachtig gedaan, zonder computers en mobiele telefoons. Infuuspompen werden nog niet gebruikt en alle metingen gingen zonder elektronica. Natuurlijk wennen sommige vernieuwingen gemakkelijk, maar ik zal nooit vooruitlopen als het om technische snufjes of digitale vaardigheden gaat. Dus wat deze studenten, waaronder de verpleegkundigen van morgen, nodig hebben om ‘happy’ te werken kunnen zij zelf het beste aangeven!

De pitchpresentaties waren prachtig! Met verve werden de verschillende uitkomsten aan de zaal gepresenteerd. De uitkomsten waren in twee categorieën weer te geven: ‘technologisch’: variërend van een (zorg-) robot tot een bril met hologrammenlens en ‘samenwerking in teams’: van complimentenmagneten tot teamtrainingen.

Wij mochten namens Tergooi een winnaar kiezen en daarnaast mocht het publiek ook nog een winnaar kiezen. Van de drie groepjes die zich met de Tergooi-vraag hebben beziggehouden zijn er nota bene twee winnaar geworden…

De Tergooi-winnaarsgroep heeft zich gericht op samenwerken en teamplezier met ‘een zintuigenweek voor de verpleegkundige’ en de publieks-winnaarsgroep heeft een robot ontwikkeld die automatisch rapportage doet van observaties en metingen van verpleegkundigen, die complimentjes uitdeelt aan verpleegkundigen, en die familie (na gezichtsherkenning) informatie verstrekt over het welzijn van de patiënt.

Wat een inspiratie heb ik opgedaan van deze jonge mensen in opleiding. We gaan ze opnieuw uitnodigen om te pitchen bij ons verpleegkundig platform!

Petra Peek
Opleidingsadviseur

Tergooi Academie

 

« Vorige pagina