Klagen doe je maar achteraf

23|02|18

Op je vrije zaterdagochtend vrijwillig vier keer een trappenhuis in het ziekenhuis afgedragen worden, ingebakerd als een baby. Wie krijg je zo gek? Een geïmproviseerd BHV-team, bestaande uit zeven enthousiaste medewerkers van Tergooi ging de uitdaging aan om de trappenhuizen te bedwingen, in het kader van een ontruimingsoefening.

Voor een instructiefilm werd in beeld gebracht hoe een bedlegerige patiënt met een ontruimingsmatras veilig het ziekenhuis verlaat. Als patiënt fungeerde de boomlange Diede, in het dagelijks leven topfit en verantwoordelijk voor elektrotechnische installatie, en nu even als ‘doodzieke’ patiënt ingezet. Hij was voornamelijk het ‘lijdend voorwerp’ in handen van het BHV-team. Verpleegkundige Huy instrueerde stagiaire Chandeni nauwgezet hoe de handelingen uitgevoerd moesten worden, onder toeziend oog van onze stafmedewerker Veiligheid & Milieu Hildy, initiatiefnemer van de film.

Kreunend werd Diede het ziekenhuisbed in- en uitgedragen en ‘lekker warm ingepakt’ in het ontruimingsmatras vervoerd over de grond en door het trappenhuis. Comfortabel was het niet voor Diede en collega’s, wel vermoeiend en vooral warm. Diede bleef constant in zijn rol en kreunde, ook op het moment dat er geen geluidsopname meer werden gemaakt. Hem werd vriendelijk verzocht zijn mond te houden, en als het al ongemakkelijk was dan mocht hij pas achteraf klagen…

Verpleegkundige Arnold stond al die tijd geduldig onderaan het trappenhuis te wachten met een bed. Het duurde even, maar toen pakte hij zijn rol en ontpopte zich als super BHV-er. Een Oscarnominatie zit er natuurlijk niet in voor deze spelers, maar ze zijn wel voor altijd vereeuwigd in deze instructiefilm.

Tergooi Academie

« Vorige pagina