Hoezo generatie?

05|09|18

Tegenwoordig werken vier of vijf generaties met elkaar op de werkvloer. Iedere generatie met eigen waarden, opvattingen en handelswijzen, wat een impact heeft op samenwerking, innovaties en leidinggeven.

Tijdens een workshop, die ik onlangs gevolgd heb, kwamen de verschillende generaties in levende lijve bij elkaar. Ik behoor zelf tot de oudste generatie de zogenaamde ‘protestgeneratie’, geboren tussen 1940 en 1955; loyale harde werkers, enorme dosis werkervaring, formele werkhouding. Ik balanceer op het randje met ‘generatie X’, geboren tussen 1956 en 1970; die zich richt op eigen doelen, gevoelig is voor stress, druk en burn-out en realistisch en risicomijdend is.

Na een korte omschrijving van de diverse generatiekenmerken gingen we aan de slag met een presentatie-opdracht, niet gemengd maar generatie bij generatie. Iedere groep ging op zijn eigen manier aan het werk.

Na de groepspresentaties ontstond een leuke discussie en wat bleek? Het was hilarisch om te zien hoe elke generatie zijn eigen specifieke aanpak hanteerde. Iedere generatie benaderde de opdracht met de eigen waarden en normen, waarbij de oudste generatie de jongeren aanspoorde door te zetten als het even niet leuk was of moeilijk werd. De jongere generaties lieten de oudjes zien dat zij best wat meer aan zichzelf mochten denken en persoonlijke doelen mochten nastreven.

De pragmatische generatie (geboren tussen 1971 en 1985) liet zien dat werk niet het allerbelangrijkste in het leven is, maar nam de adviezen van de oudere generatie wel te harte. Generatie Y (geboren tussen 1986 en 2000) kwam met een geheel eigen visie op de opdracht en zocht de uitdaging in de digitale mogelijkheden, waarbij perfect werd uitgelegd hoe alles werkte en wat de toepassingen waren.

Kortom elke generatie heeft unieke pluspunten en tijdens de workshop hebben we veel van elkaar geleerd, waardoor we elkaar beter begrijpen en gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten. Zo is de cirkel weer rond en wordt het steeds leuker om met diverse generaties samen te werken!

Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) komt er aan. Laat maar komen! We zullen ze met open armen ontvangen en graag begeleiden en wegwijs maken in de werkende wereld, en niet te vergeten gebruikmaken van hun kennis en kunde.

Danny Drewes
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina