Hoe Tergooi mijn knipperlichtrelatie met hardlopen ‘behandelt’

05|04|18

Oh help, wat heb ik nu weer gedaan? Ik heb me opgegeven voor een hardlooptraining. Tergooi organiseert deze training om zijn medewerkers fit te houden. Maar ik houd helemaal niet van hardlopen. Op de dagen dat ik ga hardlopen sta ik al op met het gevoel “ik moet weer”, een soort haat-liefde verhouding dus.

Onze hardloopcoach vroeg waarom ik me had opgegeven. Een haat-liefdeverhouding? Laat dat woord ‘liefde’ eigenlijk maar weg, ik heb er gewoon een hekel aan. Ik heb me opgegeven omdat ik bewegen belangrijk vind en ik stiekem hoop dat ik het nog eens leuk ga vinden.

Ik was een jaar of twintig toen ik voor het eerst ging hardlopen. Drie tot vier avonden per week een rondje van een paar kilometer. Tot ik het zat was en er mee stopte. Een paar jaar later pakte ik het weer op. Om na een paar maanden weer te stoppen. Om anderhalf jaar later opnieuw de hardloopschoenen aan te trekken… Een haat-liefdeverhouding is niet de goede formulering, het was meer een knipperlichtrelatie.

Ik denk nog aan de frustrerende meters in de polder in Kockengen. Laagland. Overal waar ik liep, kon ik mijn huis zien. Daar ergens, aan de horizon. Pfff… moet ik nog zo ver? Nu woon ik in Oosterbeek. Een prachtige bosrijke omgeving en overal mensen die je tijdens een rondje joggen bemoedigend toespreken. En toch, ook hier: leuk is anders.

Maar… er gloort licht aan de horizon. Tot mijn grote verbazing vind ik de looptechnische training die Tergooi nu aanbiedt via het programma Fit in Tergooi leuk. Wat zeg je Ingrid? Ja, leuk! Met elkaar lopen is gezelliger dan alleen, we gaan elke training letterlijk en figuurlijk met stappen vooruit. En een motiverende trainer helpt natuurlijk ook.

Die trainer is Arjen van Wifferen, hij geeft training via de ChiRunning-methode. Met deze hardlooptechniek ga je efficiënt met je energie om en voorkom je blessures. Een ander groepje uit het ziekenhuis loopt op donderdag met Han Baeten als hardloopcoach, en weer een ander groepje loopt op zaterdagmorgen in de mooie omgeving van Tergooi onder leiding van Mary Langerak en Petra Peek. Mary en Petra werken net als ik in Tergooi.

Voor het eerst in mijn leven heb ik lol in hardlopen. Tergooi investeert dus niet voor niets in het programma Fit in Tergooi. Ik ben er het levende bewijs van. Of mijn haat-liefdeverhouding met het fenomeen hardlopen ooit nog eens verandert in een echte liefdesrelatie? Ik weet ik niet. Maar dankzij deze looptechnische training ga ik wel steeds meer houden van hardlopen. De relatietherapie slaat aan!

Ingrid van Grootel, arbocoödinator Tergooi
 

 

 

 

« Vorige pagina