Groeien door anderen te laten groeien

31|01|20

 

Ik ben trainer ‘Crew Resource Management’, of  afgekort ‘CRM. CRM wordt ook wel als een ‘luchtvaart-dingetje’ beschouwd. Daar is het allemaal gestart na een groot vliegtuigongeluk met vele doden. Het bleek dat er niets mis was met de techniek, maar dat missers in de communicatie en samenwerking tussen piloten en technisch team de oorzaak waren. Om optimaal te presteren als team, en als individu in teamverband, zijn goede samenwerkingsafspraken en heldere communicatie noodzakelijk. Dat is te trainen! En dat wordt ook gedaan in Tergooi.

Training CRM

Ruim een jaar geleden zijn de CRM-trainingen gestart. In acute situaties in het ziekenhuis wordt snel zichtbaar of de samenwerking optimaal is of niet. In die periode ben ik opgeleid tot trainer CRM. Vanuit de kraam- en verloskunde-afdeling, waar ik werk, was ik al bekend met deze trainingen. Ik ben erg enthousiast want er zit zoveel in deze trainingen waardoor ieder team zich heel snel kan verbeteren, al direct na de eerste training… Alleen al om te ervaren hoe je reageert op stress van jezelf of van de werkomgeving en wat hieraan kunt doen.

Er zijn zoveel zaken die getraind kunnen worden. Denk aan ‘ken je omgeving’, ‘speak up’ (hardop denken), ‘10 voor 10’ (korte stop en overleg, voor inzicht in de situatie om weer 10 min. verder te kunnen) etc. Soms ben je er in hectische situaties niet zeker van of jij en je collega het juiste doen. Door hardop je vragen en zorgen te uiten weet je beter of het klopt en of het gaat lukken. Ik vind het zo leuk om als trainer te zien hoe een team kan groeien. Door reflectie kan op  een hele positieve manier benadrukt worden wat erg goed ging en wat behouden kan worden. Wat nog het verschil kan maken.

Soms vind ik het nog spannender om de groep te begeleiden dan dat de groep het vindt. Ik heb enorm veel geleerd door dit gewoon te gaan doen en hoop echt dat iedereen het belang van deze training in gaat zien. In je eentje kun je goed zijn, maar het wordt pas een topprestatie als het hele team door oefening optimaal samenwerkt.

Sandra Snoek
Trainer CRM
Gespecialiseerd verpleegkundige gynaecologie / obstetrie

« Vorige pagina