Er heerst een opgewonden sfeer in het ‘control-centrum’ van de centrale roosteraars. Wat is hier aan de hand?

29|11|17

Het hele team heeft afgelopen week meegedaan aan een Kaizen event. Niet maandenlang vergaderen, maar twee dagen non-stop met elkaar aan de bak om te verbeteren. ‘Een verbeterproject in een snelkookpan,’ roept iemand. Snelkookpan? Dan denk ik aan sudderlapjes die je snel gaar wilt koken. Een trucje om een lange kooktijd te omzeilen. Voordat ik hier iets over kan vragen legt men uit wat er in die twee dagen gedaan is.

‘We begonnen om vast te stellen wat de doelstelling is van het Centraal Rooster Bureau (CRB). Waar staan wij voor ofwel wat willen wij leveren aan onze klant.’
– ‘Onze klant?’
‘Jazeker, afdelingsmanagers en verpleegkundigen.’
Iemand anders zegt: ‘Zij hebben de patiënt als klant, dus indirect is de patiënt ook onze klant.’

‘We hebben samen met een afdelingsmanager en verpleegkundigen gekeken naar hoe we tot nu toe werken. Daarna hebben we gekeken naar de ‘zin of onzin’ van bepaalde activiteiten.’
– ‘Tot zover heel leuk, maar ik bespeur nog geen verbetering.’
Ik praat mijn beurt voorbij, want nu volgt er een tsunami aan bedachte verbeteracties. En het mooie ervan is dat het niet alleen blijft bij bedachte acties, maar dat er per direct afspraken zijn gemaakt om binnen een week anders te gaan werken.

Het is mij wel duidelijk dat er hier geen sprake is van trucjes om iets te omzeilen, maar dat het Kaizen team er in geslaagd is om over de gehele linie te verbeteren. En het resultaat? De komende tijd zal het CRB met veel werkplezier alles in stelling brengen, om meer dan ooit te kunnen garanderen dat roosterknelpunten altijd worden opgelost.

 

Angelique Titulaer
Lean praktitioner – Uitmuntend Tergooi
Kwaliteit, Projecten en Innovatie

Wat is een Kaizen event

 

« Vorige pagina