Yvonne Baggerman

OK-assistent

‘Nooit een seconde spijt van mijn carrièreswitch’

 

‘Als 46-jarige ging ik ineens weer naar school, terwijl ik aan het begin van mijn loopbaan zelf jaren voor de klas had gestaan. Ik volgde in Tergooi de opleiding tot operatieassistent, een opleiding die werken en leren combineert. Ik was verreweg de oudste van de klas, maar vond het leuk. Dit was wat ik wilde. Ik heb nooit een seconde spijt gehad van mijn carrièreswitch.
Mijn moeder was verpleegkundige en was trots op haar vak. En dat terwijl ik als onderwijzeres steeds meer het idee kreeg dat ik andermans kinderen aan het opvoeden was. Ik wilde iets anders.
Na verloop van tijd ben ik in de avonduren een opleiding tot medisch secretaresse gaan volgen. Via  een privékliniek kwam ik in aanraking met operaties. Later werd ik medisch secretaresse van het hoofd van de operatiekamer in Tergooi. Toen de vraag kwam of ik de opleiding tot operatieassistente wilde doen, hoefde ik niet lang na te denken. Een prachtig vak: het menselijk lichaam is fascinerend, er komt veel techniek bij kijken en je moet weten wat de chirurg aan het doen is. Je moet alert en doortastend zijn. Fysiek is het best pittig, je moet bijvoorbeeld lang staan, en ook emotioneel maak je heftige dingen mee. Bijvoorbeeld verdriet als een borst moet worden afgezet, maar ook intense blijdschap als een kind wordt geboren. De eerste keer dat ik een keizersnede meemaakte, liepen de tranen over mijn wangen.’

 

Yvonne Baggerman

OK-assistent