Marianne Eussen

Afdelingsmanager Centrale Sterilisatie Afdeling

De CSA is de belangrijkste spil in het ziekenhuis

Marianne werkte al 15 jaar in Tergooi, voordat zij afdelingsmanager werd van de Centrale Sterilisatie Afdeling. “Ik ben begonnen bij de telefooncentrale. Ik ben van oorsprong verpleegkundige, maar heb mijn opleiding destijds niet afgerond. Na een uitstapje als doktersassistente, begon bij mij ‘het ziekenhuis weer te kriebelen’. Ik kon aan de slag als telefoniste, heb stage gelopen op de Poliklinische OK en werkte bij de huisartsenpost, was doktersassistente op de Spoed Eisende Hulp en coördinator op zowel de Poliklinische OK als de poli Pijngeneeskunde.”

Loopbaan
Het is duidelijk dat Marianne niet stil heeft gezeten in Tergooi. Toen zij haar huidige functie aangeboden kreeg werd erbij gezegd dat ‘die op haar lijf geschreven was’. Zij ging ervoor en nu weet ze: de CSA is de belangrijkste spil in het ziekenhuis. “Als wij ons werk niet doen, ligt de OK plat. Veel ziekenhuismedewerkers weten niet goed wat een CSA doet en hoe belangrijk dit proces is. Het is geen kwestie van medisch instrumentarium vies inleveren en schoon eruit halen; er gaat een complete wereld achter schuil. Dat wist ik zelf ook niet tot ik hier kwam werken.”

Nieuwbouw
Als de nieuwbouw klaar is zal er een compleet nieuwe CSA gerealiseerd zijn, niet naast maar op het OK complex. Dat gaat veel voordeel opleveren. De lijnen worden veel korter omdat er een aantal handelingen tussenuit gehaald worden. De CSA-medewerkers weten tot op detailniveau hoe de nieuwe CSA eruit moet zien. “We weten wat we willen, maar ook wat we niet willen.”

Hoewel Marianne zelf zegt dat ze nog steeds veel moet leren, eindigt haar ambitie hier zo’n beetje. “Als de nieuwe CSA klaar is komt mijn pensioen in zicht. Misschien ga ik dan maar eens kijken welke leuke dingen er allemaal buiten het ziekenhuis nog te doen zijn!”

 

Meer weten over werken op de CSA? Bekijk hier de CSA-film