Na antibiotica knapte Lisa zienderogen op

26|04|18

Vandaag zie ik Lisa en haar moeder op de polikliniek. Lisa is een gezond meisje van elf maanden. Ze ontwikkelt zich goed, vlot zelfs, ze loopt al. Een heel verschil met drie maanden geleden…Ze was in korte tijd heel ziek geworden. Ze was suf, reageerde nauwelijks op prikkels en was slap. Ze liet zich alleen horen met een zielig huiltje.

We besloten om een ruggenprik te doen. Dit maakte duidelijk waarom Lisa zo zielig huilde: ze had hersenvliesontsteking.

Sinds 2002 worden kinderen in Nederland ingeënt tegen hersenvliesontsteking. We noemen dit ook wel meningitis. Omdat de meeste kinderen zijn ingeënt, komt deze ziekte in ons land bijna niet meer voor. In 2016 kregen in totaal ongeveer 20 kinderen onder de vier jaar deze ziekte nog. De ziekte loopt niet altijd goed af. Dezelfde bacterie die de hersenvliesontsteking veroorzaakt, kan ook een ernstige bloedvergiftiging tot gevolg hebben.

Met Lisa is het gelukkig goed afgelopen. Nadat ze antibiotica had gekregen, knapte ze zienderogen op. Binnen enkele dagen was ze weer de oude. Ze heeft geen letsel overgehouden van haar hersenvliesontsteking. Daarom ben ik nu op de poli met Lisa snel klaar met mijn onderzoek. Wel ben ik nieuwsgierig hoe het eigenlijk met moeder gaat. Hoe heeft zij deze spannende dagen rond de ziekte van Lisa beleefd?

Ze vertelt dat ze altijd vertrouwen in de goede afloop is blijven houden. Ik had als kinderarts hoop en vertrouwen uitgestraald. Dit gaf haar de rust om ook in deze spannende dagen goed te reageren op haar zieke kind.

 

Het resultaat zie ik hier in de spreekkamer terug.

 

Carole Lasham, kinderarts in Tergooi

« Vorige pagina