Aan jou hebben we wat

13|02|18

Dat er een groot tekort aan zorgpersoneel is, is een feit. De ‘werkenbij’ website van Tergooi laat een lijst van vacatures zien. En wie nog dacht dat het een regio-dingetje was, komt van een koude kermis thuis, het is een landelijk probleem.

Helaas kunnen we niet zo maar een blik zorgpersoneel opentrekken. Wat we wel kunnen doen is nadenken over hoe we dit probleem aanpakken en tot actie overgaan. Kortom: werk aan de winkel!

Onlangs bezocht ik een netwerkbijeenkomst van Utrechtzorg. Dit is een organisatie die meer dan 70 zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio Utrecht en Gooi &Vechtstreek vertegenwoordigt en zich bezighoudt met afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Vanuit de overheid is subsidiegeld vrijgemaakt om werkgevers aan te moedigen en te ondersteunen bij nieuwe instroom en om- en bijscholingen van zorgpersoneel. Voor de periode 2017-2020 heeft het Ministerie VWS 320 miljoen gereserveerd, waarvan 260 miljoen naar de verpleeghuissector gaat en 60 miljoen voor de overige zorgpartijen bestemd is.

Geld is altijd welkom om personeelstekorten het hoofd te bieden, maar waar ik echt warm van liep tijdens deze netwerkbijeenkomst, waren de initiatieven om bij de basis te beginnen: opleiden. Een beroep in de sector zorg & welzijn moet weer leuk en aantrekkelijk worden, en waar begin je dan? Inderdaad op school, want onbekend maakt onbemind. Er zijn lespakketten ontwikkeld met de toepasselijke naam “Aan jou hebben we wat!”, die door docenten op vmbo, havo en vwo scholen ingezet kunnen worden. Als Tergooi dragen we ook ons steentje bij door jaarlijks carrousels te organiseren voor vmbo-leerlingen. We geven de leerlingen een kijkje achter de schermen en laten ze kennis maken met de diversiteit aan beroepen die er binnen het ziekenhuis zijn. Komend jaar zijn onze pijlen ook gericht op havo- en vwo-leerlingen.

De hoop is dat leerlingen door deze initiatieven een betere beroepskeuze kunnen maken en dat we over 3 tot 5 jaar kunnen concluderen dat de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg verleden tijd is. En om er nog maar een oneliner tegen aan te gooien: “van de jeugd moeten we het hebben”!

Ellen van Houten
Opleidingsadviseur
Tergooi Academie

« Vorige pagina